Kutyatenyésztés

Kutyák tenyésztésének
egészségügyi vonatkozásai

Méltán legkedveltebb háziasított állatfajunk és mára nélkülözhetetlen társunkká váló élőlény a kutya. Nem találunk még egy ekkora fenotipusos változatosságot mutató fajt az élővilágban.

Ezek a szélsőséges tulajdonságok és fajtabeli eltérések az ember több évezredes közreműködésének eredményei. Az öröklés szabályainak ismeretével, nagyobb biztonsággal és következetesebben folytathatjuk a tenyésztést, mivel megtervezhetjük a kívánatos és a mellőzendő, esetleg kizárandó fenotipusos megjelenést az utódgenerációban. Sajnos még a legprecízebb tenyésztői gyakorlat során is előbukkanhatnak nem kívánt, előre nem látható betegségek. A kutya fajban több mint 400 örökletes betegséget tartanak számon. A pontos és idejében történő felismerést akadályoztatja, hogy bármennyire is nagy az örökletes betegségek számbeli aránya, az előfordulásuk és diagnosztizálásuk száma csekélynek mondható, kivéve pár erősen terhelt fajtánál, melyek szűrésére már több figyelmet szánnak a probléma gyakorisága és súlyossága miatt.
Az utóbbi évek során növekvő tendenciát figyelhetünk meg a genetikai betegségek elterjedésében. A különféle örökletes bántalmak kialakulásához a társadalom minden olyan rétege hozzájárul, amely bármilyen szinten is foglalkozik a kutyák tenyésztésével vagy szaporításával, illetve nem kívánatos almokat hoz létre. A számos genetikai anomália, mint például diszpláziák, sérvek, szemproblémák, foghibák, epilepszia stb. azért alakulhattak ki, mert az ember a tenyésztés során nagyobb hangsúlyt fektetett az egyed megjelenésére, mint az általános egészségi állapotára, a kutya fajt extrém, természetellenes formákba és méretekbe kényszerítették bele kitenyésztésük során. A küllemi adottságokat előnyben részesítő tenyésztői szemléletmód átváltoztatásra szorul.

A leggyakrabban előforduló örökletes betegségeket az alábbi felsorolás szemlélteti:

1. A fej és a fogazat bántalmai:
Vízfejűség, nyitott koponyatető, bulldogfejűség, pontyszájúság, madárnyelv, szájpadláshasadékok, CMO, fogrendellenességek, fogínytúltengés.

2. A szem rendellenességei:
Entropium, ectropium, PRA/CPRA, retina dysplasia, retinadystrophia, szürkehályog, Collie-szemanomália, glaucoma, lencseficam

3. Idegrendszeri bántalmak:
Ataxia, beteges agresszivitás, epilepszia, süketség, izomgyengeség, végtagbénulás, miotónia, miopátia

4. A mozgatószervrendszer bántalmai:
Csipőízületi diszplázia, könyökízületi diszplázia, osteochondrosis dissecans, Legg-Calve-Perthes kór, patella-luxatio, törpenövés

5. A gerincoszlop és a csigolyák rendellenességei:
Nyaki csigolyák torzulása, gerincoszlop lerövidülése, porckorongsérv, csigolyákon keletkező csontkinövések és összenövések

6. A keringési rendszer bántalmai:
Hypertrofia, aortastenosis, pulmonalis stenosis, PDA, Fallott-tetralogia, mitralis billentyű dysplasia

7. Bőrbetegségek:
Atópiás dermatitis

 

Komoly aggodalomra ad okot egyes fajták feltűnő egészségügyi leromlása, mivel a folyamat visszafordítására nem mutatnak komolyabb hajlandóságot a tenyésztési eljárások.
A legnagyobb gondot az okozza, hogy szűrési vizsgálatokkal nem rendelkező, a fajta elvárásainak nem megfelelő egyedeket párosítják egymással a szaporítók, a tapasztalatlan, de annál lelkesebb gazdák, és sajnos sok tenyésztő is. Ezzel rengeteg felesleges, és örökletes betegséget hordozó almot hoznak a világra.

A genetikai terheltségek visszaszorításának módszere az lenne, ha a szukákat és a kanokat egyaránt ivartalaníttatnák gazdáik az állat ivarérettsége után, és a tenyésztéssel csak az elismert, hivatalos tenyésztők és egyesületek foglalkoznának, a fajtastandardnak megfelelő, örökletes betegségektől mentes, egészséges idegrendszerű egyedekkel.