Toklászveszély

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa (Hordeum murinum) megszáradt, széteső kalászának egy darabja. Az említett növény minden olyan területen fellelhető, ahol a növényzet rendszeres nyírása elmarad. Időjárástól függően május végén – június elején kezdenek a kalászok száradni, ettől az időponttól okoznak problémát körülbelül 2 hónapon keresztül.

A toklász szúrós vége révén bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson bejuthat (érintett lehet tehát a szem, száj, orr, fül, hüvely, pénisz, egyéb bőrterületek), majd az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre mélyebbre.

 

Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okozhat, előrehaladott állapotban gennyes, váladékozó seb jelzi jelenlétét, vagy az érintett szervre jellemző speciális tünetek jelentkezhetnek az alábbiak szerint:

Fül: hirtelen jelentkező, heves fejrázás, fülvakarás, esetleg féloldalas fejtartás, fájdalmasság.
Szem: hirtelen fellépő egyoldali kötőhártya – gyulladás, duzzanat, erős váladékozás, szemhéjak csukva tartása.
Orr: hirtelen erős tüsszögés, esetleg váladékozás, mely véres is lehet.
Láb: az ujjak között megjelenő nedvező seb, melyet az állat folyamatosan nyalogat. A szőr kihullik, a gyulladt terület elszíneződhet, véres-gennyes jellegű váladék ürülhet.

 

Megelőzés:

Kerüljük a toklásszal fertőzött területeket!
A kutya szőrzetének rendszeres ápolása (fésülés, nyírás), séta után ajánlott átvizsgálni a veszélyeztetett testrészeket.
Nyírassuk rövidre a lábujjak és talppárnák közötti szőrt, a fül belső feléről lehetőség szerint nyírjuk le a szőrt teljesen, nyírassuk ki a hónalj szőrét, a combok belső felét, a has alját, az ivarszervek környékét, tehát a fokozottan veszélyeztetett területeket.

 

Terápia:

Már a legkisebb gyanú esetén is javasolt haladéktalanul állatorvoshoz fordulni, ugyanis minél kevésbé jut befelé a toklász, annál könnyebben távolítható el!
Eltávolítása ritkán sikerül bódítás nélkül, több okból is. Egyrészt kényes helyekre nyúlunk, amit ritkán tűrnek az állatok, másrészt az eltávolításhoz szükséges eszközzel akaratunkon kívül is sérülést okozhatunk, harmadrészt pedig fájdalmat is okozunk az állatnak.