Allergia

Az allergia a szervezetnek az antigén (allergén) – ellenanyag reakcióján alapuló túlérzékenysége, amely az allergénnel való többszöri kapcsolatba kerülés következménye.

 

Allergia definíciója

Az allergia a szervezetnek az antigén (allergén) – ellenanyag reakcióján alapuló túlérzékenysége, amely az allergénnel való többszöri kapcsolatba kerülés következménye. Az allergiás gyulladás során az allergén és a szervezetben keletkezett ellenanyag reakciója magának a betegségnek az előidézője.
Az áthangolódott szervezetben az allergénnel való érintkezéskor a kórok jellegével, intenzitásával arányban nem álló súlyosságú bőrelváltozás keletkezik.

A túlérzékenység kialakulásának okai

Genetikai okok: az ellenanyag termelést szabályozó, immunreguláló gének és a betegségre (lokalizációjára) hajlamosító gének. (Fontos a genetikai okok kiküszöbölése a tenyésztésre szánt ebeknél – familiáris kórelőzmény ismerete).
Környezeti okok: allergéndús környezet, születés utáni steril környezet, súlyos parazitózis, vírusfertőzés, bolhásság.

 

Az allergiás bőrreakciók főbb típusai

Az allergiás bőrelváltozások korai és késői típusba sorolhatók. A korai típusú reakcióknál a bőrtünetek perceken, órákon belül kialakulnak és a betegség gyorsan lezajlik. A késői típusú reakcióknál pedig csak 1-2 nap múlva lép fel a gyulladás, és a betegség elhúzódó jellegű lesz.

1. Csalánkiütés

Hirtelen, rohamszerűen jelentkező, rendszerint gyorsan elmúló, savós beszűrődéssel járó allergiás bőrgyulladás.
Kórokok: rovarcsípés, gyógyszerek, vakcina, fertőzés, bélparaziták, növények, eleség, pszichogén hatás.
Tünetek: A tünetek néhány percen-órán belül kialakulnak. A bőrelváltozások legtöbbször a fejen, ritkábban egyéb testtájakon is mutatkoznak. Az elváltozás gyakran viszket. A csalánkiütés legtöbbször magától elmúlik. Súlyosabb esetekben a bőrtüneteken kívül általános szimptómák is jelentkezhetnek (láz, bágyadtság, étvágytalanság).

2. Atópiás bőrgyulladás

Az immunrendszer allergiás alapon kialakuló, megváltozott válasza, amelynek során a kutyák és macskák genetikailag prediszponáltan spontán alakítanak ki aeroallergénekre túlérzékenységi reakciót.
Kórokok: atkák (háziporatkák, lisztatka, szénaatka), hámképletek (emberi, kutya, macska, toll, gyapjú), pollenek (pázsitfűfélék, gyomnövények, fák, bokrok), penészgombák. Bármely fajtában és keverékekben is előfordulhat, de fajtadiszpozíció is megfigyelhető (westie, német juhász, boxer, shar-pei, uszkár, retrieverek stb.) A tünetek általában 1-3 éves korban jelentkeznek.
Főbb tünetek: viszketegség, szezonális-aszezonális, külső hallójárat gyulladás, bőrgyulladás, kötőhártya-gyulladás, ritkábban köhögés. A tünetek lokalizációja: fülek, pofatájék, lábak, hónalj, lágyék, has.

3. Eleségallergia

Az eleségallergia egy eleség összetevő által kiváltott immunológiai reakció. Nincs ivari-, és fajta prediszpozíció, de örökletes hajlam lehet. Az áthangolódás néhány héttől évekig is eltarthat.
Kórokok kutya esetén: csirke, tej, marhahús, tojás, gabonafélék, tejtermékek, búza, szója, kukorica
Kórokok macska esetén: hal, csirke, tejtermék.
Tünetek: Általában 1 éves kor előtt kezdődnek a tünetek. Jellemzően nem szezonális, generalizált viszketegség bőrelváltozással vagy anélkül. Lokalizáció kutyában: fül, pofa, lábak és/vagy hónalj, lágyék, hastájék, külső hallójárat, 10-15%-ban emésztőrendszeri tünetek.
Lokalizáció macskában: fej, nyak tájéki lokalizáció, sebek, fekély, traumás szőrhullás, külső hallójárat, kb. 30%-ban emésztőszervi tünetek.

4. Allergiás kontakt bőrgyulladás

Az allergiás kontakt dermatitis főleg a szőrtelen bőrterületeken mutatkozik.
Kórokok: pollen, növényi-, állati vagy műszálas anyagok, szövetfestékek, tisztítószerek, fertőtlenítők, antiparazitikumok, szappan, sampon.
Tünetek: az érintett területen kipirultság, kiütések, másodlagos gennyes bőrgyulladás, valamint idült bőrgyulladás lehet.

5. Allergiás gyógyszerkiütés

Bármely típusú allergiás reakciót előidézhetnek gyógyszerek.
Kórokok: antibiotikumok, antiparazitikumok, szintetikus ösztrogének, pajzsmirigy kivonatok, vakcinák. Egyes gyógyszereknél, mint a penicillin, anaphylaxiás reakció is előfordulhat.

6. Bolhanyál okozta allergiás bőrgyulladás (FAD)

Kutyák és macskák leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedése, főleg tavasztól őszig, nedves, párás időben jellemző az előfordulása.
Kórok: bolhanyál allergénjei.
Tünetek: jellegzetes lokalizáció a hát, hátágyék, faroktő és a lágyék. Jellemző az erős viszketegség, hot spot kialakulása, traumás szőrhullás, másodlagos gennyes bőrgyulladás, krónikus esetben bőrmegvastagodás, elszíneződés.
Gyógykezelés: rendszeres bolhakontroll, helyi gyulladáscsökkentés.