A bolhásság

Az egyik leggyakoribb parazitás bántalom a bolhásság. A bolhák világszerte előforduló paraziták, amelyek a melegvérű állatok vérét szívják.

A gazdaspecifikusság nem jellemző rájuk, azaz kutyákon és macskákon előfordulhat emberbolha (Pulex irritans), kutyabolha (Ctenocephalides canis) és macskabolha (Ctenocephalides felis) egyaránt. A felnőtt bolhák állandó élősködők, 4-6 hetes életüket végig a gazdán töltik. A nőstények vérszívás és párosodás után a tojásaikat a gazdaállat szőrzetébe rakják. A tojások nagy része pár órán belül az állatokról a környezetbe, főleg kedvenceink pihenő- és fekvőhelyére hullik, melyből lárvák kelnek ki. Utóbbiak a szőnyeg, a padló, a bútorok réseibe bújnak, a lepotyogó bolhaürülékkel táplálkoznak, mely sok vért tartalmaz. A lárvák bebábozódnak, és hónapokig ebben az állapotban maradva a megfelelő gazdaszervezetre várnak. Ha utóbbi feltűnik, azonnal ráugranak, ezzel újra kezdődik az egész ciklus. A teljes bolhanépességnek csak 5%-a felnőtt, a többi pete, lárva, báb, melyek hosszú ideig fertőzőképesek. Tehát amit az állaton látunk csupán a jéghegy csúcsa, a többi 95% a környezetben (kertben, lakásban) rejtőzik!

A bolhásság előfordulása szezonális, leginkább a meleg tavaszi és nyári hónapokban figyelhetők meg tömegesen, télen számottevően csökken a számuk. A lakásban tartott állatok körében viszont az év bármely időszakában gondot okozhatnak.

A bolhák a vérszíváson kívül nyugtalanítják az állatot, súlyos esetben vérszegénységet, valamint igen gyakran a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladást is okoznak. Kutyák esetében a leggyakoribb elváltozások a faroktő környékén, a törzs hátágyéki tájékán és a combok belső felületén láthatók. A heves vakaródzás miatt az állatok nyugtalanok, harapdálják és nyalják magukat. Macskák esetében a bolhanyál-allergia leggyakrabban ún. miliaris dermatitis formájában jelentkezik, ilyenkor az állat fején, nyakán, hátán és egyéb testrészein is bőrpír, hólyagocskák, majd apró vörösesbarna pörkök keletkeznek, amelyeket tapintással jól lehet érezni.

Mindemellett a bolhásságnak közegészségügyi jelentősége is van. A bolhák ugyanis a kutyákban és macskákban élősködő, de az emberekre (főként gyerekekre) is veszélyt jelentő galandféreg (Dipylidium caninum) köztigazdái lehetnek.

A kezelés az elmondottak figyelembevételével történjen, a védekezés során az állatokon előforduló bolhák és a környezetben fejlődő lárvák elpusztítására egyaránt törekedni kell. Tehát fontos az állat tartózkodási helyének porszívózása, a fekvő matrac, ruha mosása, illetve rendszeres cseréje. Az összes állatunkat egyszerre kezeljük bolhairtó szerrel, melyet a hatásidőt figyelembe véve többször is ismételjük, a bábok több hónapos túlélése miatt. A modern, hatékony szerek közül manapság a legnépszerűbbek és legpraktikusabbak az ún. spot on készítmények. Ezekkel rácseppentős oldatokkal könnyen és stresszmentesen lehet az állatokat kezelni, hatásuk gyorsan kialakul, és 1 illetve 2 hónapos hatékonysággal bírnak. A kezelés során az említett oldatot a két lapocka között martájékon vagy tarkótájékon a szőrt széthajtva a bőrre kell juttatni. Nem kell bedörzsölni, sőt a kezelt területeken néhány órán át ne is érintsük meg az állatot, míg a készítmény fel nem szívódik. A hatóanyag nemcsak a rácseppentés helyén fejti ki hatását, hanem eloszlik a bőrön és a test egész felületén jelen lesz. Az egyes készítmények méretezve vannak, így az állatok a testtömegükkel arányosan kapnak a kiválasztott oldatból. Fontos, hogy macskák és kutyák számára különböző készítmények léteznek. Egyes hatóanyagok ugyanis a macskákra mérgezőek, ezeket náluk tilos alkalmazni. A készítményekhez már a legtöbb állatorvosi rendelőben illetve az állatgyógyászati patikákban hozzá lehet jutni.